– Det føles innmari godt å ikke ha tatt fly roulette game rules

Det startet ikke med klima i tankene, men etter seks dager med tog fikk mor og datter opp øynene. De er to av 19000 som har meldt seg inn i Facebook-gruppen «togferie». Interrail har blitt på moten igjen, sier MDG-politiker.

Anna Marxen

TOGFERIE: Anna Marxèn er på togferie gjennom Europa sammen med sin datter. Her feires det midtsommer i Sverige.

Foto: Privat

– Vi skal ærlig innrømme at det ikke var med klima i tankene det startet, men da vi bestemte oss så kom akkurat den fordelen på bordet, sier Anna Marxèn.

På seks dager har hun og datteren, Elita Marxèn (14), kommet seg med tog fra Oslo til Kroatia. På veien dit har de fått med seg midtsommer i Sverige og hetebølge i Berlin.

De neste 24 dagene skal de oppleve resten av Europa med tog som transportmiddel. De er ikke de eneste som har fått opp øynene for denne måten å reise på.

19000 medlemmer i togferie-gruppe roulette game rules

I mars i år opprettet MDG-politiker Eivind Trædal Facebook-gruppen «togferie». Siden da har gruppen fått over 19000 medlemmer. Trædal mener det har blitt mer populært å reise klimavennlig.

– Da Lan (MDG-politiker Lan Marie Nguyen Berg journ.anm.) og jeg dro på togferie til Barcelona for noen år siden, ble vi latterliggjort av samferdselsministeren, og havnet på Nytt på nytt. Så utenkelig var det visst! Nå ser det ut som den gode, gamle interrailferien er på vei til å bli på moten igjen, sier Trædal.

Eivind Trædal

– LATTERLIGGJORT: MDG-politiker, Eivind Trædal, sier han ble latterliggjort da han dro på togferie til Barcelona for noen år siden.

Foto: Oslo kommune/Sturlason

Han opprettet gruppen etter inspirasjon fra det svenske gruppen «Tågsemester». Målet var å inspirere folk til å velge tog over fly.

– En av de mest populære innleggene i Togferie-gruppen er fra en familie i Oslo som hadde tatt ungene med på korte dagsturer med trikk, tog og bane, til stor suksess, sier Trædal.

Gruppen har også vært inspirasjon for Anna og Elita som har som mål å finne sin egen vei på ferien.

– Vi vil ikke følge noen andres allerede satte tur. Fordelen er definitivt spontaniteten, det å kunne reise stort sett når du vil. Vi har forstått at vi også avgir et langt mindre klimaavtrykk når vi reiser med tog, og det gjør virkelig ikke saken noe verre, sier Anna.

Elita Marxen

30 DAGER PÅ TOGSKINNER: – Mange av vennene mine syntes det hørtes litt rart ut at jeg skulle ha en sekk på ryggen og reise rundt med tog i 4 uker, sier Elita Marxèn (14).

Foto: Privat

Hvor stort er ditt klimaavtrykk i ferien? roulette game rules

Klimasmartsemester.se kan du regne ut hvor stort klimaavtrykk du har i ferien din. Nettsiden er initiert av forskere, offentlige organ og turist-aktører i Göteborg.

En flyreise fra Oslo til København for fire netter gir et fotavtrykk på 183 kilo Co₂. Dette tilsvarer ifølge nettsiden 0,5 kvadratmeter med issmelting på Arktis.

Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, mener klimakalkulkulatorer kan være nyttige for å forstå hvor store utslippene våre faktisk er.

Anja Bakken Riise

FLY ER VERST: Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, sier at det er lite du kan gjøre for å gjøre opp for en flyreise. – Å engasjere seg i klimadebatten er likevel det viktigste.

Foto: Renate Madsen/FIVH

– Det viktigste er likevel at man tar med seg den informasjonen og omgjør den til handling, og er med på å stille krav om politisk endring, sier Bakken Riise.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at jernbaneselskapene i 2018 hadde en økning av antall passasjerer på nærmere 20 millioner sammenlignet med de siste 10 årene. Dette er tall over alle passasjerer som reiser kollektivt i Norge, altså ikke bare dem som reiser på ferie.